Jawapan

2016-10-17T23:45:59+08:00
-supaya sumber alam terpelihara.
-negara aman dan udara sekeliling yg nyaman.
-supaya generasi lain dapat memanfaatkan alam dengan sebaik-baiknya.
-kebersihan alam terpelihara
-kerana tumbuh-tumbuhan dapat membekalkan oksigen kepada manusia
2016-10-17T23:52:14+08:00
Alam sekitar merupakan segala benda hidup dan bukan hidup yang wujud secara semula jadi di permukaan bumi, atau sebahagian daripadanya. Alam sekitar memainkan peranan yang penting dalam kehidupan harian kita.


Kepentingan alam sekitar kepada sistem pernafasan kita. Persekitaran yang bersih membolehkan kita menyedut udara yang segar. Udara yang bersih dan segar sememangnya amat penting untuk kesihatan.

Kebersihan alam sekitar menjamin keseimbangan ekosistem. Ekosistem yang terpelihara drpd kerakusan manusia membantu menjamin sumber air. hutan merupakan aspek penting untuk penakungan air di empangan-empangan yang dilengkapi teknologi canggih.

Pemuliharaan terhadap alam sekitar adalah amat penting untuk mengelakkan kepupusan flora dan fauna. berlaku krna- Penebangan hutan yang tidak terancang menyebabkan cuaca menjadi panas dan kering.

Penghutanan semula dapat meningkatkan oksigen di atmosfera kerana tumbuhan hijau berperanan sebagai perangkap dan pengguna utama karbon dioksida dalam proses fotosintesis.. Tujuan - mengekalkan spesies pokok hutan tersebut.

Persekitaran yang bersih juga dapat mengelakkan pembiakan serangga
cth-nyamuk Aedes boleh menyebabkan demam denggi yang berbahaya.
-elak pemyakit-kencing tikus

keindahan alam sekitar dpt menarik pelancong untuk mengunjungi negara kita. Persekitaran yang cantik dan bersih dapat menarik ramai pelancongan dari luar negara atau orang tempatan untuk melancong ke negara kita.

Kesimpulannya-Pemuliharaan alam sekitar adalah tanggungjawab bersama. Setiap generasi perlu turut serta supaya pembangunan lestari dikekalkan supaya dapat dinikmati sehingga generasi akan datang.