Jawapan

2016-10-18T22:05:18+08:00
 keburukan kokurikulum  Para pelajar boleh mengalami tekanan jiwa, jika pelajar itu banyak meluangkan masanya terhadap kegiatan kokurikulum. Pelajar itu tidak ada masa untuk belajar. Mungkin dia tidak dapat menumpukan pelajar yang sedang diajar di waktu kelas. Dia berasa letih dan penat dan sukar untuk memahami apa yang guru mengajar di sekolah.
Selain daripada itu, pelajar itu boleh menipu ibu bapanya dengan alasan. Mereka akan menyalahgunakan kegiatan kokurikulum untuk kepentingan sendiri. Ada di antara pelajar tidak kegiatan kokurikulum. Malah, mereka menggunakan kesempatan ini unutk melencong ke tempat lain. Ini merupakan salah satu teknik yang sering dipraktikkan oleh setiap pelajar.
Selanjutnya, ada di kalangan pelajar mengutamakan kegiatan kokurikulum daripada pelajaran di sekolah. Pada pendapat mereka, kegiatan kokurikulum lebih penting daripada pelajaran di sekolah. Mereka tidak menyedari bahawa kegiatan kokurikulum adalah kegiatan yang diadakan di sekolah sebagai kegiatan tambahan. Oleh itu, pelajaran sekolah adalah lebih penting daripada kegiatan kokurikulum. Ada yang di kalangan pelajaran yang lemah dalam pelajaran sekolah dan berjaya dalam kegiatan kokurikulum.
2016-10-18T22:05:43+08:00
-meletihkan pelajar kerana perlu pulang lewat
-sesetengah pelajar yang tidak menyertai aktiviti kokurikulum akan membuang masa dengan melepak walaupun mereka menghadiri kokurikulum
-ada segelintir pelajar terlalu mementingkan kokurokulum sehingga pelajaran terabai
-membazirkan duit pihak sekolah yang terpaksa mengeluarkan duit bagi menanggung aktiviti perkhemahan