Jawapan

2014-08-01T10:12:38+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Masa remaja erat dikaitkan dan sering kali di hubung - hubungkan dengan yang namanya kenakalan remaja. Masa remaja secara umum merupakan peralihan transisi dari masa kanak-kanak ke masa remaja.Pada masa remaja banyak sekali perubahan yang terjadi pada diri anak, baik segi psikis maupun fisiknya. Dalam segi psikis. Banyak teori - teori perkembangan yang memaparkan ketidakseleraan, gangguan emosi, dan gangguan perilaku sebagai akibat dari tekanan - tekanan yang dialami remaja karena perubahan - perubahan yang terjadi pada dirinya maupun akibat dari lingkungan.Masalah yang timbul apabila tidak memenuhi tugas perkembangan remaja.tersebut,yaitu:
1) Masalah pribadi, yaitu masalah-masalah yag berhubungan dengan situasi dan kondisi di rumah, sekolah, kondisi fisik, penampilan, emosi , penyesuaian social, tugas dan nilai.2) Masalah khas remaja, yaitu maslah yang timbul akibat status yang tidak jelas pada remaja, seperti masalah pencapaian, kemandirian, kesalah fahaman atau penelian berdasarkan stereotip yang keliru, adanya hak-hak yang lebih besar dan lebih sedikit kewajiban di bebankan oleh orang tua.