Jawapan

2014-08-02T14:28:05+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Masyarakat orang asal di Sabah, khususnya suku kaum Kadazan secara tradisi ialah petani, khususnya menanam padi.  Semua aktiviti atau peristiwa yang berlaku dirujuk  mengikut kitaran penanaman padi atau fasa dan saiz bulan.  Selain padi, masyarakat tradisi Kadazanjuga menanam tanaman lain untuk saraan hidup dan mengumpul bahan makanan dari hutan, memburu binatang buruan dan menangkap ikan. Pada zaman dahulu masyarakat Kadazan tinggal di rumah panjang.  Kini cara hidup mereka dalam semua aspek telah berubah mengikut arus pembangunan, terutama sekali bagi mereka yang tinggal berdekatan dengan bandar. Transformasi ekonomi dari pertanian untuk saraan hidup seharian kepada masyarakat pengguna  dan berpendapatan adalah antara perubahan yang paling ketara.  Walau bagaimanapun, masyarakat Kadazan yang tinggal di luar bandar masih lagi mengamalkan cara hidup tradisi.

selain itu,aktiviti harian harian mereka seperti menyediakan tapak semaian,menanam biji benih sayur sayuran dan tanam tanaman,mengambil tumbuhan ubatan tradisional,mengambil dan mengumpul bahan binaan.
itu je lah kot
:)
tnks. :)