Jawapan

2015-08-05T16:29:17+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Memperkasakan aktiviti khidmat masyarakat
Penglibatkan remaja dalam aktiviti kemasyarakatan serta sukarela bagi menyumbangkan tenaga bagi warga negara yang memerlukan dapat memberi nafas baru dalam usaha meningkatkan potensi dan kebolehan diri. Berbekalkan dengan semagat partriotik serta rasa ingin membantu golongan yang tidak bernasib baik, remaja akan semakin mengambil berat perihal isu masa depan.

Amalan tolong-menolong memupuk nilai toleransi
Usaha untuk saling bantu-membembantu merupakan suatu medium pembelanjaran melalui kepelbagaian bentuk interaksi antara masyarakat. Dalam pelbagai situasi, individu berdepan dengan proses pembelajaran untuk berinteraksi secara matang. Ketegangan dapat diselesaikan dengan bijaksana dan sekali gus memupuk pelbagai nilai murni.

Memupuk kesefahaman dan perpaduan.
Satu faktor penting yang memacu negara ke arah sebuah model negara maju adalah perpaduan yang jitu. Semangat tolong menolong membuka pintu kesefahaman dan juga memberi peluang masyarakat mengenali suatu sama lain dengan lebih mendalam. Perpaduan bukanlah sesuatu yang memerlukan kita meninggalkan identiti dan prinsip diri. Dengan mengenali adat resam, pantang-larang serta kepercayaan satu sama lain, jalinan persaudaraan yang lebih mesra dan utuh dapat dibentuk. Prinsip bantu-membantu membuka ruang untuk interaksi menjangkaui bangsa dan agama.
5 3 5