Jawapan

2015-08-06T07:58:25+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
SUKAN KE ARAH PERPADUAN
Sukan menyatukan matlamat dan impian
Dalam mana-mana aktiviti sukan, kerjasama dalam kumpulan merupakan elemen penting untuk berjaya. Koordinasi dan kesefahaman adalah kunci menjayakan sesuatu rancangan (playbook). Dalam proses membentuk mentaliti berpasukan, pemain melupakan perbezeaan identiti masing-masing

Sukan ke arah toleransi
Persedian bagi mana-mana aktiviti bersukan memerlukan persiapan masa yang lama dan sering kali interaksi dengan atlit lain. Dalam pelbagai situasi, atlit berdepan dengan proses pembelajaran untuk berinteraksi secara matang. Ketegangan dapat diselesaikan dengan bijaksana bagi membawa misi kumpulan ke depan.

Sukan mendidik perbezaan
Satu faktor penting ke arah perpaduan adalah dengan mengenali suatu sama lain dengan lebih mendalam. Perpaduan bukanlah sesuatu yang memerlukan kita meninggalkan identiti dan prinsip diri. Dengan mengenali adat resam, pantang-larang serta kepercayaan satu sama lain, jalinan persaudaraan yang lebih mesra dan utuh dapat dibentuk. Sukan memberi peluang dan ruang untuk interaksi melangkaui bangsa dan agama.

INDUSTRI - CONTOH TERNAKAN
Menjana pendapatan penduduk setempat
Malaysia antara negara yang mempunnyai kawasan tanah subur yang sesuai untuk kegiatan penternakan. Disamping cuaca yang kosisten sepanjang tahun serta akses pengairan yang baik, Malaysia terpelihara dari virus-virus yang boleh membahayakan haiwan penternakan. Oleh yang demikian tahap pengeluaran produk ternakan sepanjang tahun boleh di kekalkan pada tahap yang optimum. Dengan memperkasakan industri penternakan, pelbagai peluang pekerjaan yang boleh dinikmati oleh masyarakat luar bandar dan sekitar kawasan penternakan. Kegiatan mengurus ladang ternakan, logistik produk dan juga pengurusan bisnes dapat menjadi sumber pendapatan pelbagai pihak.  

Membuka ruang kajian saintifik secara mendalam

Dengan kegiatan ekonomi industri penternakan yang semakin rancak, keperluan bagi industri untuk menghasilkan produk yang semakin berkualiti meningkat. Kajian yang lebih mendalam terhadap baka ternakan yang sihat dapat di taja oleh syarikat korporat bagi tujuan optimisasi produk. Usaha sebegini dapat memberi daya saing bagi produk tempatan di peringkat global.  

Pembanggunan ekonomi negara secara menyuluruh
Hasil pengelolaan industri penternakan secara optimal dan maju dapat meningkatkan kapasiti serta kualiti pengeluaran. Dengan peningkatan standard penternakan, sudah pasti negara dapat mengurangkan kebergantungannya terhadap produk yang diimport dari luar negara. Secara tidak langsung mengurangkan pengaliran mata wang tempatan ke mata wang asing.