Jawapan

2014-08-30T15:53:58+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
(3x - 2y = -12) x3 --------> persamaan 1
(x + 3y = 7) x2 ----------> persamaan 2

9x - 6y = -36
2x + 6y = 14

9x + 2x + 6y - 6y = -36 + 14
11x = -22
x =  \frac{-22}{11}
x = -2

gantikan x,
x + 3y = 7
-2 + 3y = 7
3y = 7 + 2
3y = 9
y =  \frac{9}{3}
y = 3

x = -2 , y = 3
1 3 1
2014-08-30T15:56:37+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Cara penggantian:
3x - 2y = -12                   (1)
x + 3y = 7                       (2)
Dari (2), x = 7 - 3y
Gantikan (2) ke dalam (1)
3x - 2y = -12
3(7-3y) - 2y = -12
21 - 9y - 2y = -12
-11y = -12 -21
-11y = -33
y= 33/11
y= 3
Gantikan y = 3 ke dalam (2)
x + 3y = 7
x + 3(3) = 7
x + 9 = 7
x = 7 - 9
x = -2
Maka , y = 3 , x = -2

2 4 2