Jawapan

2014-10-18T01:46:16+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Cara nak lebih fasih dalam arab hafal karangan. Mula dari tajuk yang senang contohnya Pelajar Mithali. Hafal satu baris demi baris. Baca satu baris 3 kali ulang kemudian fahamkan maksudnya dalam melayu. Contoh "Ahmad seorang pelajar yang rajin dan pandai" Ahmad tholibun nasyithun wa zakiiyun. Cuba ingat zaki(pandai), nasyithun(rajin). kemudian, ulang ayat tu tanpa lihat teks. kalau betul sambung ke baris seterusnya.

Formula untuk fe'il mudhori'. Hafal setiap tambahan awal dan akhir fe'il mudhori' kemudian gunakan jari untuk tahu itu tambahan untuk dhomir apa. Guna jari seperti zikir yang mana pada jari kita ada 14 ruang bersamaan dhomir yang ada 14 iaitu huwa,huma,hum,hiyya,huma,hunna,anta,antuma,antum,anti,antuma,antunna,ana,nahnu. Buat seperti ini (ya.. =ruangpertama), (ya..ani=ruangkedua),(ya..una=ruangketiga)  bermula dengan jari kelingking yang ada tiga ruang untuk dhomir dia lelaki (huwa.huma,hum). ya tambahan awal contohnya yazhaba untuk dhomir huwa(zahaba=pergi) manakala ya..ani untuk huma yang menjadi yazhabaani (tambahan ya di awal dan alif, nun di belakang perkataan.(a-sebutan untuk alif. ni-sebutan huruf nun baris bawah) begitu juga hum tambahan ya..una iaitu yazhabuuna yang ditambah ya di awal perkataan dan wau,nun di akhir perkataan. (u-sebutan untuk wau, na-sebutan untuk nun baris atas). begitu juga dhomir seterusnya. harap cara ni dapat membantu. syukran