Jawapan

2014-09-19T23:00:26+08:00
Firstly, persamaan ke dua perlu didarabkan dengan 3.
2 4 2
2014-09-19T23:16:12+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
3x-2y=-12 (1)
x+3y=7 (2)
      x=7-3y (3)

ambil yg no 1 sbb no 2 dh dignakn untk buad no 3
3x-2y=-12
3(7-3y)-2y=-12
21-9y-2y=-12
-9y-2y=-12-21
-11y=-33
y=-33
    -11
y=3

ambil blik yg no 2 td
x=7-3y
  =7-3(3)
  =7-9
x=-2

btoi x ? ni kaedah pggntian..klaw pghpsn ssh skit.sy x reti..