Ada sini form2 ? Boleh bantu saya segera ? Someone tolong tengokkan yng resipi nk masak kuetiau goreng tak :( Please sgt2. ada hal sikit ... err , dlm jadual tuh ada dia tulis .. kena ada sostiram , kicap pekat . maybe kedudukan dua tuh sma sja .. boleh tolong tulis bhn2 yg ada dekat dengan senarai kicap pekat , sostiram tak ? ambik dri bahagian atas 3 , bhagian bwh 3 . sya xingat bg apa nk kena bwak esok utk amali :( tpi yg psti , brg tuh ,... senarainya dekat dngn sostiram , kicap pekat .

1

Jawapan

Jawapan Paling Bijak!
2014-09-25T17:28:41+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
BAHAN-BAHANNYA :-)Kuey teow secukupnya (anggaran 2 cawan,5 ekor udang bersaiz besar.1 ekor sotong saiz sederhana,1 genggam isi kerang,10 tangkai kucai, potong pendek,1 genggam taugeh, dibersihkan,1 camca teh cili kisar,2 ulas bawang putih, cincang halus,1 camca teh sos tiram JALEN,2 camca teh kicap pekat JALEN,1 camca besar kicap lemak manis JALEN , ayam,Cili hijau jeruk, Bawang goreng,Telur mata kerbau..................
CARA MEMBUATNYA :-)Sebab che mat guna kuey teow kering, che mat rebus kurang lebih satu minit dan toskan, kemudian cuci bawah air paip dan ketepikan. Udang dikupas kulit, buang urat belakangnya, cuci dan toskan. Sotong dibersihkan dan hiris bulat, cuci dan toskan. Isi kerang di bersihkan. Ketepikan.Panaskan 3 camca besar minyak dalam kuali, tumis bawang putih hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga cili garing. Tambah udang, sotong dan kerang, gaul rata. Masukkan sos tiram, kicap pekat dan kicap lemak manis, gaul rata dan masak sekejapMasukkan kuey teow, gaul pantas, tambah taugeh dan kucai, kacau dan tuang air rebusan daging. Biar sekejap dan rasa, jika perlu baru tambah garam. Masak sekejap dan boleh matikan api. Tuang dalam bekas sesuai, hias dengan bawang goreng, telur mata kerbau dan hidangkan dengan cili hijau jeruk. Sedap dimakan panas..
klau slh tegur ye.....jgn la ,padam sye punya akuan pula ye....terima kasih.....

1 5 1