Dalam satu ujian matematik,nisbah markah yang diperoleh oleh joe,kamal dan prakash ialah 5:3:7.diberi prakash memperoleh 12 markah lebih daripada joe,hitung jumlah yang diperoleh ketiga-tiga pelajar itu.

2
cepat sedikit
(5+3+7)x6 = 90

Jawapan

2014-10-12T17:39:46+08:00
5:3:7
7-5=2
12/2=6
(5+3+7)×6
=90
Dan bezanya 12 markah so 7-5 dapat 2
So 12/2 dapat 6
Lps darab 6 Joe:Prakesh akan jadi 30:42
42-30=12
Okayy tq :)
2014-10-12T19:44:39+08:00
P-J = 7-5 = 2 1 bahagian = 12/2 = 6 J+K+P = (5×6) + (3×6) + (7×6) = 30 + 18 + 42 = 90
P-J = 7-5 = 2
1 bahagian = 12/2 = 6
J+K+P = (5×6) + (3×6) + (7×6) = 30 + 18 + 42 = 90