Jawapan

2014-10-15T22:32:02+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
1. PENCEMARAN UDARA.-Berlaku akibat pelepasan asap hasil pembakaran petroleum & diesel oleh kenderaan.-Gas2 utama yang dilepaskan kenderaan ialah nitrogen oksida,karbon dioksida,karbonmonoksida dan sulfur dioksida. Nitrogen oksida bertindak secara fotokimia & menyebabkanpencemaran sekunder/ozon & dapat menyerang tisu sistem pernafasan manusia,haiwan dantumbuhan.-Kenderaan bermotor menghasilkan habuk terampai yang merupakan penyumbang utama kepadakejadian jerebu.-Bagi mengurangkan pencemaran udara, pihak terbabit telah menanam pokok2 di “kawasanhijau”/green belt di bandar seperti Taman Tasik Perdana & Lembah Kinta.

2. PENCEMARAN BUNYI.-Kenderaan juga menyebabkan pencemaran bunyi apabila bertambahnya kenderaan bermotor. -Pembinaan jalan raya juga penyumbang kepada pencemaran bunyi. -Kapal terbang juga panyumbang kepada pencemaran bunyi terutama pada masa berlepas &mendarat.

3. PERUBAHAN LANDSKAP ( PANDANG DARAT ). -Menyebabkan kejadian hakisan cerun oleh air hujan & mengundang gelongsoran tanah & tanahruntuh-Tanih akan dibawa oleh air larian permukaan ke sungai dan mencemarkannya.

4. PENCEMARAN AIR. -Tumpahan minyak daripada kapal mencemarkan air laut & mengamcam hidupan laut.
1 5 1