Jawapan

2014-10-22T10:05:36+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Razif merupakan seorang murid Tingkatan 3 Hemah di Sekolah Menengah Kebangsaan Minasa. Razif merupakan seorang murid yang cemerlang dalam bidang kokurikulum. Beliau berminat dalam sukan memanah. Razif bercita-cita untuk menjadi olahragawan negara dan berharap untuk berkhidmat kepada bangsa dan negara. Razif mula berminat dalam acara memanah sejak beliau menyertai sukan memanah di sekolah. Beliau juga memberikan perhatian sepenuhnya semasa sesi latihan dan telah mempelajari teknik memanah dengan betul.
Razif senantiasa berbincang tentang teknik memanah dengan jurulatihnya untuk mempertingkatkan prestasinya dalam sukan memanah. Sikap rajin berusaha Razif telah menyebabkan beliau menjadi atlet memanah yang paling hebat di sekolah dalam masa 3 bulan sahaja sejak beliau menceburi acara itu. Razif pernah tewas dalam beberapa pertandingan tetapi beliau tidak mudah berputus asa. Beliau juga berpendapat bahawa kelemahan dapat diatasi melalui pengalaman.

Baru-baru ini, Razif telah mewakili sekolahnya dalam pertandingan. Dia berjaya  mendapat pingat emas dalam pertandingan  MSS daerah dan negeri. Beliau akhirnya diterima memasuki sekolah sukan selepas menamatkan pelajarannya di SMK Minasa. Beliau berasa bertuah kerana berpeluang untuk menggunakan prasarana sukan yang lebih lengkap dan moden di samping mendapat tunjuk ajar daripada jurulatih profesional dan berpengalaman di sekolah sukan tersebut. Hal ini telah menaikkan semangatnya untuk lebih berjaya dan mencipta kecemerlangan dalam sukan memanah sama ada di peringkat kebangsaan ataupun di peringkat antarabangsa.

Razif  mula menyertai pertandingan SUKMA dan berjaya memecahkan rekod di peringkat kebangsaan. Dengan prestasi yang cemerlang itu, Razif layak mewakili negara ke Kejohanan Sukan SEA. Akhirnya, beliau telah berjaya memperoleh pingat emas dalam acara kegemaran dan telah mengharumkan nama baik Malaysia di persada Asia Tenggara.

Walaupun Razif telah memenangi pertandingan peringkat antarabangsa, namun beliau tetap selalu berusaha untuk mempertingkatkan teknik memanahnya. Sesungguhnya, kejayaan Razif banyak berpegang teguh pada maksud peribahasa, “Sehari  selembar benang, lama-lama menjadi kain.”