Jawapan

2015-08-11T22:18:54+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Usaha-usaha mengurangkan pencemeraan udara adalah dengan menggalakkan penggunaan kenderaan awam, menggiatkan usaha kempen kesedaran alam sekitar melalui media sosial dan media massa, penguatkuasaan undang-undang terhadap kegiatan pembakaran terbuka.    

Asap kenderaan merupakan penyumbang utama terhadap pencemaran udara di Malaysia. Pihak kementerian yang bertanggungjawab terhadap pengangkutan awam serta pemeliharaan alam sekitar perlu lah memastikan kemudahan pengangkutan awam semakin diperbaiki dan dimajukan. Ini dapat memastikan penggunaan kenderaan persendirian dapat dikurangkan. Selain itu galakkan untuk memandu ke tempat kerja dengan berkongsi kenderaan juga perlu di galakkan. Bagi yang tinggal berhampiran dengan tempat kerja bolehlah berjalan kaki kerana selain mengurangkan asap kenderaan, aktiviti sebegini juga dapat menyihatkan tubuh badan. Langkah menggunakan kenderaan yang tidak mengeluarkan asap seperti basikal juga adalah digalakkan kerana ianya selain daripada mampu meminimakan asap kenderaan, kita juga dapat membuat aktiviti menyihatkan badan  
 

Selain itu, pihak kementrian perlu lebih proaktif dalam memperkenalkan undang-undang yang bersangkut-puat dalam usaha pemeliharaan alam sekitar. Pihak kerajaan yang bertindak sebagai pentadbir negara perlu menguatkuasakan undang-undang sebagai usaha kegiatan yang boleh menjejaskan alam sekitar. Misalnya, industri besar dan kecil perlu diwajibkan menapiskan asap yang dikeluarkan melalui cerombong. Tambahan lagi, individu yang melakukan pembakaran terbuka wajib dikenakan kompaun atau penjara atau kedua-duanya sekali. Dengan menguatkuasakan undang-undang tersebut, orang ramai akan lebih peka dan akan lebih berwaspada terhadap isu pencemaran alam.     

Disamping itu, pelaksanaan program kempen alam sekitar juga dapat meningkatkan kesedaran ramai terhadap kesan pencemaran udara .Kempen kesedaran ini mengajak rakyat meninggalkan sikap dan tabiat buruk tidak mementingkan kebersihan dengan menjadikan penjagaan alam sekitar sebagai keutamaan dalam kehidupan mereka. Kempen dapat dilakukan melalui media massa atau media sosial. Melalui kaedah ini, kos untuk mewujudkan kempen kesedaran tidak menelan belanja yang banyak. Perlaksanaan kempen kesedaran dilakukan bagi menyemai rasa tanggungjawab masyarakat agar bekerjasama memelihara dan memulihara khazanah warisan negara. Perlaksanaan kempen kesedaran ini boleh diperbagaikan dengan pelbagai cara seperti program sukarelawan, ceramah mahupun edaran risalah disetiap rumah
5 3 5