Jawapan

2014-11-06T16:15:11+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
1.Kolonial pada dasarnya lebih ditumpukan pada ekonomi dan penglibatan terhadap politik adalah minima. Ini dapat dilihat apabila Belanda di Indonesia mengamalkan Dasar Kultur,dan  Dasar Ekonomi Etika. Atas sebab ini Persatuan Demokratik sosial Hindia telah menggunakan faktor kapitalisme yang menguntungkan orang Eropah terutama syarikat permodalan perdagangan dan perladangan yang menindas pekerja peribumi sebagai propaganda . Sosiallisasi juga tidak diabaikan termasuklah pendidikan. Pada tahap ini pendidikan adalah tertumpu pada negara asal sesuatu bangsa. Cina akan melihat China dan India akan melihat India sebagai subjek utamanya. 
“foreign politics in any form should be eliminated from chinese schools, and textbooks suitable for malayan use should be produced” . 
 
2. Struktur dan teknik politik barat memberi kesan dengan menyatukan politik, pentadbiran dan geografi. beberapa dan pelbagai kumpulan yang terbahagi dari segi budaya, bahasa, bangsa, puak, agama dan kegiatan ekonomi dan politik. Sememangnya masalah integrasi pelbagai pihak tersebut iaitu masalah yang tidak wujud semasa kolonialisme akan secara tiba-tiba dihadapi oleh pemimpin-pemimpin nasionalisme selepas kolonial. Terdapat permasalah terhadap kesan nasionalisme moden ini seperti yang diterangkan di Tanah Melayu“to the attention of the making malay the national language of the country whilst preerving and sustaining the growth og the language and culture of other communities living in the country” .Pemecahan bangsa dan ekonomi masyarakat tempatan adalah satu kesan yang tidak dapat dielakkan dalam masyarakat majmuk. Cina, India, Melayu dan masyarakat lain terpaksa menerima kehadiran bangsa yang berlainan dan berinteraksi dan menerima syarat yang diletakkan oleh penjajah agar anarki tidak berlaku.3. Kolonialisme memperkenalkan ekonomi majmuk, masyarakat majmuk yang mewujudkan golongan elit berpendidikan barat yang tidak puas dengan keadaan bangsa mereka mmpercepatkan perbezaan bandar dan desa dan memulakan proses perjuangan antara pro kemodenan dan unsur tradisi dan kefahaman tua. Barat tidak berminat untuk melepaskan kedudukannya sebagai penjajah oleh itu ia telah merancang orde baru sebagai agenda kolonialismenya. “At this moment our future is in danger, The new British plan is a big question  that will affect us and our grandchildren.” . Nasionalisme tempatan ada yang menyedari hakikat ini namun ada yang tidak menyedari sehinggalah ia disedarkan dengan pelbagai agenda yang ditonjolkan oleh penjajah, antaranya ialah ‘Malayan Union’ di Tanah Melayu yang mendapat tentangan hebat dari peribumi tempatan. Namun kemajmukan masyarakat di Tanah Melayu menyebabkan kaum Cina dan india terlibat sama untuk kepentingan mereka bersama sehinggalah wujudnya perikatan antara UMNO-MCA-MIC. Pemimpin gerakan ini adalah mereka yang berpendidikan Barat. 
 
4. perkembangan secara cepat nasionalisme Asia menjelang abad 20 menandakan bermulanya politik  massa (yang disertai rakyat biasa) membuktikan kesan yang lewat, nasionalisme barat dan perindustrian ke atas kawasan-kawasan  bukan barat. Kemasukan British secara berperingkat-peringkat  sejak hujung tahun 1944 telah berhadapan dengan nasionalisme tempatan yang kini lebih bersifat anti-Jepun dan matlamat perjuangan untuk kemerdekaan politik dan ekonomi.2.Burma telah capai kemerdekaan pada januari 1948 di luar komanwel british.3 wujudkan pemerintahan demokrasi tetapi gagal sebabnya pemimpimnya dapat undi  melalui pemberian pinjaman, kontrak dan projek (rasuah), gagal meningkatkan pengeluaran negara menjadi mantap sebaliknya menimbulkan konflik antara etnik, parti dan kelas.45. Kesedaran massa demikian dapat menerima dorongan dari cita-cita revolusi perancis, unsur kebebasan, kesamaan dan persaudaraan untuk mempertengahkan tuntutan bagi kemerdekaan.6. Pendudukan Jepun di Asia Tenggara antara 1942-1945 memberi kesan sebagai pemangkin dengan mempercepatkan perjuangan kebangsaan dan menghapuskan peranan kolonial. Kejayaan Jepun mengalahkan China dan Rusia telah memberi ilham betapa perlunya pendidikan dan pengetahuan. Revolusi Kebudayaan China pada 1911 juag memberikan ilham juga memberi kesedaran baru terhadap nasionalisme di  Asia Tenggara . Antara tahun 1948 hingga 1955 Barat telah datang semula tetapi ia telah mempunyai perancangan pembangunan politik dan mewujudkan ‘Malayan Union’.“the political development in Malaya in between 1948 and 1955 had plainly prepared  the way to self rule” .    Pendudukan jepun telah mempengaruhi perkembangan nasionalisme di kampuchea atau Kemboja misalnya mendapat kemerdekaan yang singkat.kesannya pemimpin nasionalis yang berumur 25 tahun seperti saloth sar (pol Pot) berpeluang mendengar ucapan anti- perancis atu pro-jepun., memasuki tentera, libat dalam politik seperti Lon Nol ( pemimpin lebih tua).5 Zaman ini buka mata mereka kepada dunia luar dan peristiwa yang berlaku di sekeliling mereka.

*maaf,kalau jawapan ni tak tepat. hanya mencuba* :)