Jawapan

2015-01-25T01:52:00+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Jawapan Hafidzuladam salah. 

Mula-mula kena kembangkan dulu.

(3x + 1) (2x-1) = 4 \\ 3x \times 2x + 1 \times 2x + 3x \times (-1) + 1 \times (-1) = 4 \\
6x^2 + 2x - 3x -1 = 4 \\
6x^2 -x - 1 = 4 \\ 
6x^2 - x -1 -4 =0 \\
6x^2 - x -5 = 0

Hafidzuladam, silap kira pada 6x, sepatutnya 6x^2

Lepas dapat persamaan = 0, faktorkan dan selesaikan atau guna formula cari punca. 
Saya guna pemfaktoran.

6x^2 - x - 5 = 0 \\
(x-1)(6x+5) = 0 \\ 
x = 1, x = - \frac{5}{6}

Walaupun jawapan Hafidzuladam ada x=1, tapi sebab jalan kira yang salah. markah tetap kosong. 
Untuk Hafidzuladam, selalu saja orang buat silap terlepas pandang kuasa dua. Jadi lain kali berhati-hati.

Akhir sekali semak sama ada jawapan betul atau tidak. 

gantikan x=1 dalam persamaan (3x+1)(2x-1) = (3+1)(2-1) = 4 

gantikan x= - 5/6 dalam persamaan (3x+1)(2x-1)

= (3 \times (- \frac{5}{6}) + 1) (2 \times (- \frac{5}{6}) -1 ) \\
= ( - \frac{5}{2} + 1) ( -\frac{5}{3}-1) \\
= (- \frac{3}{2} )( -\frac{8}{3} ) \\
= \frac{24}{6} \\
= 4

Siap, dan confirm betul.


2015-01-25T17:57:56+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
(3x+1)(2x-1) = 4
6x² - 3x + 2x - 1 = 4
6x² - x - 1 - 4 = 0
6x² - x - 5 = 0
difaktorkan
6x² - 6x + 5x - 5 = 0
(6x² - 6x) + (5x - 5) = 0
6x(x-1) + 5(x-1) = 0
(6x+5)(x-1) = 0

6x+5 = 0                        atau            x-1 = 0
6x = -5                                                x₂ = 1
x₁ = - \frac{5}{6}