Jawapan

2015-02-11T19:27:14+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Bawakan semuanya ke sebelah kanan supaya jadi persamaan ..... = 0
Kemudian kembangkan, faktorkan, permudahkan atau selesaikan persamaan. Bergantung pada soalan.

Soalan ni nak apa ntah? Tapi saya rasa selesaikan kot. Maknanya cari punca.

3x^2 + 2x = 12 - 3x \\
3x^2 + 2x + 3x -12 = 0 \\
3x^2 + 5x -12 =0 \\
(3x - 4) ( x + 3) = 0 \\
x = \frac{4}{3} , -3

oh...waa!! thank you! ^_^
sesama (^-^)b
:)
thank you
sesama
2015-02-12T12:44:53+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
3x² + 2x = 12 - 3x
3x² + 5x - 12 = 0
(3x-4)(x+3) = 0
x₁ = 4/3
x₂ = -3