Jawapan

2015-02-12T21:51:29+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Gantikan saja x dan x-1 dalam persamaan. Lepas tu selesaikan.

2h(x) = h(x-1) \\
2 ( 5x - 3 ) = 5(x-1) - 3 \\
10x - 6 = 5x - 5 - 3 \\
10x - 5x - 6 +8 = 0 \\
5x + 2 =0 \\
x = -\frac{2}{5}

semak jawapan : 
2h(x) = 2 ( 5x -3) \\
\\
x = - \frac{2}{5}, \\
2 ( 5 \times -\frac{2}{5} - 3 ) \\
= -10\\

h(x-1) = 5(x-1) - 3 \\
= 5 \times -\frac{2}{5} -1  - 3 \\
= 5 \times - \frac{7}{5} -3 \\
= -10
2015-02-13T11:16:53+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
2 h(x) = h(x-1)
2 (5x-3) = (5x-3 - 1)
10x - 6 = 5x - 4
10x - 5x = -4 + 6
5x = 2
  x = 2/5