Jawapan

2015-02-21T01:17:42+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Cari fg dan cari gf.
kemudian buat persamaan fg=gf.

cari fg
fg = 3 (2a-3x) +b \\
= 6a - 9x + b \\
= -9x +6a+b

cari gf
gf = 2a-3( 3x+b ) \\
= 2a - 9x - 3b \\
= -9x + 2a -3b

fg = gf
-9x + 6a +b = -9x + 2a -3b

soalan nak hubungan a dengan b,
 
jadi bawa semua a kesebelah kiri dan b kesebelah kanan
-9x + 6a + b = -9x + 2a - 3b \\ -9x + 9x + 6a - 2a = - 3b - b \\ 4a = -4b \\ a = -b