Jawapan

2015-02-21T01:55:34+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
4x + 3y = 6 \\
\\
x= \frac{6-3y}{4} \\
\\
x(y-2) = y-2 \\
xy - 2x = y -2 \\
xy -2x -y +2 =0 \\ 
\\
\frac{6-3y}{4}y - 2 \frac{6-3y}{4} - y + 2= 0 \\
\\
6y -3y^2 - 12 + 6y - 4y + 8= 0 \\
3y^2 - 8y +  4 = 0 \\
(3y-2)(y-2) = 0 \\
y_1 = \frac{2}{3} \\
y_2 = 2 


Jawapan : 
Apabila y = \frac{2}{3}
4x + 3 (\frac{2}{3}) = 6 \\
4x + 2 = 6 \\
4x = 6-2 \\
x = \frac{4}{4}\\
x = 1

Apabila y = 2,
x = 0

Jawapan akhri mesti tulis kedua-duanya, baru betul. 
atau tulis ringkas macam ni,

x=0, y=2
x=1, y =2/3