Jawapan

2015-02-21T12:08:57+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Kamu tidak dapat hadir ke sekolah kerana kurang sihat. Hubungi kawan kamu untuk meminta jasa baiknya memberitahu masalah kamu itu kepada guru. Tulis dialog kamu itu.

Pendahuluan

Mark Tan    :  Helo,selamat petang. Bolehkah - bercakap - Alex?
Alex           :  Helo, - Alex bercakap. Boleh - tahu - siapa - bercakap?

Isi
Mark Tan    :  Saya Mark Tan. Apa khabar?
Alex           :  Khabar baik. Kenapa - suara awak.
Mark Tan    :  Sebenarnya, - kurang sihat. Selepas balik - sekolah semalam                                kepala saya pening - muntah-muntah. Perut saya - memulas-mulas.
Alex           :  Mungkin - keracunan makan.
Mark Tan    :  Kata-kata awak itu memang - benarnya. Semalam selepas - dari                        sekolah, saya ada membeli - dan minuman yang dijual di -                                jalan.
Alex           :  Sudahkah - berjumpa - doktor?
Mark Tan   :  Sudah. Saya berharap kamu - memberitahu Cikgu Ali bahawa -                         tidak dapat hadir - sekolah.
Alex          :  Berapa hari cuti - diberikan - doktor?
Mark Tan   :  Doktor menasihati saya - berehat - dua hari. - kamu -                                       membantu saya berkaitan -  kerja rumah.
Alex          :  Boleh tiada salahnya. Bagaimana - sijil cuti kamu?
Mark Tan   : Tentang itu, bapa saya - uruskan. Beliau berjanji - ke rumah kamu                    - memberikan sijil tersebut - kamu.
 Alex         :  Makanlah ubat mengikut -  doktor - kamu cepat sembuh.

Penutup
Mark Tan   :  Terima kasih - sudi membantu saya. Budi baik kamu tidak - saya                     lupakan.
Alex          :  Saya berharap kamu juga - membantu - sekiranya saya ditempat                       kamu.
Mark Tan   :  Itu - pasti. Selamat petang.

5 4 5
2015-02-21T18:29:30+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Kawan kamu datang ke sekolah pada hari ini.Kamu menelefon kawan kamu untuk bertayakan mengapa dia tidak datang ke sekolah.Tuliskan perbualan telefon itu.
Fatin : Helo, bolehkah saya bercakap dengan Fiza?
Fiza   : Ya, ini Fiza bercakap,siapa di sana?
Fatin : Saya Fatin.Awak tidak hadir ke sekolah hari ini.Jadi, bolehkah           saya tahu sebabnyaKawan-kawan lain juga tertanya-tanya           tentang awak.
Fiza  : Sebenarnya , kami sekeluarga pergi ke Lapangan Terbang           Antarabangsa Kuala Lumpur kerana menyambut kepulangan           abang saya.Dia baru pulang dari Universiti Tokyo,Jepun setelah           tamat pengajian.
Fatin : Oh,begitu rupanya! Kami ingatkan awak sakit atau ada hal-hal            lain.
Fiza  : Tidak ada apa-apa yang perlu dirisaukan, saya sihat           walafiat.Bagaimana dengan pelajaran pada hari ini.
Fatin : Tadi, cikgu Fori mengajar topik baru.Dia juga memberi latihan            kepada kita .Nanti awak boleh pinjam buku saya.
Fiza  : Terima kasih. Bagus juga cadangan awak itu.Esok adalah cuti  hujung minggu.Saya akan datang ke rumah awak untuk  mengambil buku itu.
Fatin : Baiklah, saya tunggu kedatangan awak.
4 5 4