Jawapan

2015-02-27T02:42:12+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Selesaikan persamaan 2x^2 +1 = h -5x \\
2x^2 + 5x + 1 - h  = 0 \\




guna formula, x = \frac{ -b \pm \sqrt{b^2 - 4ac} }{2a}

untuk dapatkan x1 dan x2

x_1 = \frac{1}{4} (- \sqrt{8 h+17}-5) \\ 
\\ 
x_2 = \frac{1}{4} ( \sqrt{8 h+17}-5)

satu punca ialah 4 kali ganda dari satu lagi punca,
maksudnya,
x_1 = 4x_2

-\frac{1}{4} \sqrt{8 h+17} - \frac{5}{4} = \sqrt{8 h+17} - 5 \\
\\
h = -1