Jawapan

2015-02-27T17:37:17+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Yang Dihormati Tuan Pengerusi Majlis, Yang berusaha Tuan Guru Besar, guru-guru penolong kanan, guru-guru dan rakan-rakan sekalian. Selamat sejahtera saya ucapkan.Berdirinya saya di sini pada pagi yang mulia ini ialah untuk menyampaikan syarahan yang bertajuk “Melahirkan Budaya Suka Membaca”.
Hadirin yang saya hormati sekalian,Suka membaca adalah tabiat yang sangat berguna terutamanya kepada para pelajar. Banyak faedah yang boleh didapati dengan membaca. Ia bukan sahaja untuk menambah ilmu pengetahuan, bahkan boleh dijadikan panduan dan teladan dalam hidup kita.
Membaca merupakan hobi yang sangat berguna kepada kita. Ia dapat mengisi masa kita dengan perbuatan yang berfaedah dan masa lapang kita tidak terbuang begitu saja. Di samping itu, ia boleh meningkatkan penguasaan bahasa kita.
Membaca merupakan amalan yang sangat baik kepada kita.Minat membaca boleh disemai sedari kecil lagi. Aktiviti membaca lebih seronok jika dilakukan secara berkumpulan. Kita boleh mengajak rakan-rakan untuk membaca di taman rekreasi atau pun di pusat sumber sekolah. Ibu bapa juga patut memberi  hadiah galakkan kepada anak-anak mereka paling banyak baca buku.
Hadirin sekalian,Membaca boleh menghilangkan kebosanan. Kita boleh membaca pelbagai bahan bacaan. Jangan hanya baca buku teks sahaja. Bacalah juga buku-buku cerita, majalah novel dan lain-lain lagi. Pilihlah buku-buku yang menarik yang boleh didapati di pusat sumber malahan boleh juga boleh beli sebagai tambah koleksi buku-buku di rumah.
Jelaslah kepada kita bahawa membaca sangat penting. Ingatlah kata pepatah “Membaca Jambatan Ilmu”. Akhir kata dari saya, jadikan amalam membaca sebagai budaya hidup. Sekian sahaja syarahan saya, terima kasih.
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm , betul