Jawapan

  • asa
  • AntiSpammer
2015-03-17T13:59:49+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Zaman sekolah dahulu kita sering menulis karangan. Format karangan yang paling aku suka ialah berbentuk andaian. Skopnya luas dan banyak isi boleh ditulis. Malangnya kita sering diberi tajuk; Aku sepasang kasut, aku sebatang pen dan pelbagai andaian. Kalau pun kita diberi tajuk; aku sebuah televisyen, kita bercerita tentang kita dibeli oleh seseorang, berkenaan kerja harian aku dan akhirnya mati sebab meletup disambar petir. Sepatutnya dahulu aku tulis begini: pagi pagi aku dihidupkan oleh tuanku. Tuan aku akan mendengar dan melihat sahaja apa yang aku pamer dan kata. Walaupun ia tuan kepada aku ia tidak boleh memperkudakan aku mengikut kehendak nafsu serakahnya. Aku sebagai tv juga ada prinsip. Berkata yang benar dan gambarkan yang benar walaupun bukan berupa halwa telinga dan mata. Aku ada tugas perlu dilakukan yang diamanahkan oleh kilang yang membuat aku.

          Kalau ditanyai sekarang apakah karangan terbuka sedemikian yang sesuai, aku akan tulis; Kalau aku seorang menteri. Kita bebas. Kita boleh tulis nak jadi apa pun, waima nak jadi raja pun boleh. Yang tak bolehnya hanya satu iaitu menyekutukan Allah.

          Kalau aku seorang menteri, aku mahu jadi menteri perdagangan. Aku akan memastikan rakyat 1 Malaysia tidak lagi merana dengan masalah telur, masalah kelapa, masalah minyak, masalah ayam, masalah gula. Aku akan lantik pelayan pejabat aku memastikan masalah ini tidak menyusahkan rakyat 1 Malaysia. Semua masalah tu masalah kecil kecil belaka, tidak perlu timbalan menteri aku berkata akan masalah itu. Banyak masalah besar yang perlu kami fikirkan. Sama seperti murid darjah satu kencing dalam kelas. Tidak perlu pengarah pendidikan berucap tentang budak kencing itu. Cukup bagi ketua darjah dan penolongnya menyelesaikan masalah tu. Kalau pengarahpun nak cakap jugak maknanya mungkin murid kencing itu anaknya.

p/s: ada sambungan di bawah.