Jawapan

Jawapan Paling Bijak!
  • AJan
  • Bercita-cita tinggi
2015-03-17T21:18:50+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Malaysia merupakan sebuah negara berdaulat yang mempunyai rakyat berbilang kaum, agama dan budaya serta mempunyai konsep perlembagaan iaitu undang-undang tertinggi yang menjadi rujukan utama para pemerintah negara dalam proses mentadbir negara. Konsep ini adalah di bawah kekuasaan mutlak seorang raja yang berperanan sebagai ketua hakim dan penggubal serta pelaksana undang-undang negara. Di atas aspek-aspek inilah negara kita Malaysia menjadi tumpuan asing selain mempunyai kekayaan sumber-sumber alam.

Dalam misi mengekalkan kedaulatan negara, penglibatan daripada semua pihak, termasuklah pemerintah dan rakyat, adalah sangat dituntut. Setiap individu ini seharusnya mengambil peranan masing-masing dalam melahirkan modal insan yang bertaraf tinggi. Di samping itu, mengamalkan konsep rukun negara sekali gus menerapkan nilai-nilainya ke dalam diri juga merupakan aspek yang perlu dilaksana dan dipelihara dalam usaha mengembalikan perpaduan semua kaum di Malaysia selain melahirkan masyarakat yang progresif, demokratik dan bersifat terbuka,dan  sekali gus mempertahankan maruah dan kedaulatan negara tercinta ini.

Negara kita Malaysia mendukung cita-cita yang tinggi bagi mengekalkan status negara harmoni dan berdaulat dan pada masa yang sama terus mengekalkan tradisi dan kebudayaan. Keterlibatan semua pihak adalah sangat penting bagi mencapai misi dan visi negara serta bagi mengelakkan negara kita dari belenggu penjajahan, baik dari segi mental dan fizikal, juga bagi memelihara maruah bangsa dan tanah air daripada dipijak sewenang-wenangnya oleh pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab.


#Cuba la cari mana yang perlu :)2 5 2