UJIAN BERTUTUR(UJIAN LISAN)

Tema Keremajaan

-Peranan dan cabaran remaja masa ini
-Remaja berwawasan penjana kemajuan negara
-Masalah remaja dan cara-cara mengatasinya

{jawapan dan huraian utk 3 point di atas}

1

Jawapan

Jawapan Paling Bijak!
  • AJan
  • Bercita-cita tinggi
2015-03-21T19:28:17+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Peranan signifikan remaja ialah mereka perlu belajar bersungguh-sungguh untuk mencapai kecemerlangan dari aspek akademik.Kecemerlangan akademik merupakan salah satu elemen yang maslahat untuk melahirkan remaja yang berkualiti demi kepentingan negara.Remaja juga tidak harus terbuai dalam dunia yang mengalpakan, iaitu terlalu khusyuk dalam dunia hiburan atau mengamalkan hedonisme. Ingatlah peribahasa, ikut hati mati, ikut rasa binasa. Tegasnya, tanpa remaja yang bijak pandai maka pembangunan negara akan terbantut. 

#Boleh tak ? :)
23 4 23
remaja masa kini bakal menerajui Negara pada masa akan datang demi mencapai misi dan visi Negara ke arah wawasan 2020.“Kekuatan fizikal dan mental remaja, menjana Negara maju”. Akademik yang cemerlang tidak akan berguna sekiranya tidak disepadukan dengan kesihatan fizikal dan mental.Pada era globalisasi yang penuh kompetitif ini, remaja kita perlu memiliki kecergasan yang seimbang agar dapat “berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah” dengan remaja di Negara maju.
#Boleh ke?Atau nk yg lain?
okay;),,,,,jawapan dan huraian masalah remaja pula...thanks
Masalah remaja sering dikaitkan dengan masalah sosial,vandelisme , penyalahgunaan dadah dan sebagainya.Ini kerana pengaruh rakan sebaya ataupun kurang perhatian dari ibubapa.Cara-cara mengatasinya dengan ibubapa perlu kenali anak-anak mereka, memberikan didikan agama yang cukup supaya mereka tidak terjebak dengan perkara-perkara yang sedemikian.

#Haih , kalau macam ni .. awak perlu belanja saya sebab dah banyak tolong awak :P Hahaha.. okelaa .
haha okey okey,boleh je belanja :P.....thanks
yeyy! thanks. ;) done!