Jawapan

  • asa
  • AntiSpammer
2015-03-23T21:34:14+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
      Kokurikulum ialah aktiviti yang dijalankan di luar bilik darjah. Aktiviti kokurikulum di sekolah termasuklah persatuan, unit beruniform dan permainan. Ia biasanya dijalankan pada waktu petang atau pada hari Sabtu.
         Menyertai aktiviti kokurikulum dapat membantu kita mengisi masa lapang. Selalunya, aktiviti kokurikulum dilaksanakan pada waktu petang iaitu selepas sesi persekolahan. Masa lapang pada waktu ini dapat dipenuhi dengan aktiviti-aktiviti berfaedah seperti menyertai pasukan pengakap atau kelab seni dan kebudayaan.
          Selain itu, aktiviti kokurikulum juga dapat merapatkan hubungan kita dengan rakan-rakan dan guru-guru. Kebanyakan aktiviti yang dijalankan dalam persatuan, unit beruniform dan permainan dilakukan secara berkumpulan atau berpasukan. Aktiviti berpasukan seperti permainan bola baling atau bola jaring memerlukan kerjasama murid-murid untuk mencapai kemenangan.
           Di samping itu, aktiviti kokurikulum juga dapat mengasah bakat murid-murid. Melalui aktiviti yang dijalankan dalam kelab atau persatuan, kita dapat mencungkil bakat contohnya dalam bidang nyanyian, tarian, puisi atau seni lukis.
          Menyertai aktiviti kokurikulum juga dapat menambah ilmu pengetahuan dan memberi pengalaman baharu kepada murid-murid. Banyak aktiviti yang mendatangkan faedah dalam pasukan pengakap seperti mempelajari ikatan untuk membina peralatan, pengalaman berkhemah atau melakukan khidmat masyarakat.
          Aktiviti kokurikulum sangat penting dan banyak memberi kebaikan kepada murid-murid. Kita perlu menyertai aktiviti kokurikulum di sekolah untuk meningkatkan kemahiran dan mengasah bakat dalam pelbagai bidang.