Jawapan

2015-03-27T19:11:26+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
TAJUK : ANDAIKAN BAHAWA ANDA IALAH MURID CEMERLANG DI SEKOLAH ANDA. OLEH ITU, SALAH SEORANG DARIPADA RAKAN ANDA INGIN MENGETAHUI TIP UNTUK MENINGKATKAN PENCAPAIAN AKADEMIK DARIPADA  ANDA... 
BALAS SURAT RAKAN ANDA ITU SELENGKAPNYA. 
 
 
                                                                           NO.71,Jalan Kenangan, 
                                                                           Batu Kikir, 
                                                                           72009 Kuala Pilah, 
                                                                           Negeri Sembilan . 
                                                                                  
                                                                           30 April 2008. 
 
     Ke hadapan sahabatku yang tersayang, Saudari  Maizatul yang kini berada di Mentakab, Pahang, semoga sihat sejahtera di samping keluarga yang tercinta . Terlebih dahulu, saya ingin meminta maaf kerana terlewat membalas surat saudari yang telah selamat saya terima pada seminggu yang lepas.Hal ini demikian kerana saya sibuk dengan pelbagai aktiviti harian seperti kelas tambahan dan mengulang kaji bagi menghadapi peperiksaan Penilaian Menengah Rendah ( PMR ) tidak lama lagi. 
 
Saudari,  
       Bagi memenuhi permintaan saudari dalam warkah yang lalu, saya akan memberi nasihat serta tip-tip yang saya peroleh daripada guru kaunseling di sekolah saya untuk meningkatkan prestasi pencapaian akademik.Saya telah mengamalkan tip-tip tersebut secara konsisten .Antara cara yang disyorkan adalah dengan  membuat jadual waktu harian . Hal ini penting supaya saudari tidak membuang masa kerana 'masa itu emas'.Oleh itu,saudari harus pandai membahagikan masa. Waktu belajar dan waktu beriadah haruslah diseimbangkan .Setelah penat belajar, saudari perlu mencuri sedikit masa untuk bersenam dan bersantai untuk menenengkan fikiran. 
        Saudari juga mestilah membuat nota ringkas untuk setiap subjek yang dipelajari. Nota ringkas tersebut sebaik- sebaiknya ditulis menggunakan pelbagai pen berwarna yang kini banyak terdapat di pasaran .Hal ini demikian kerana kajian telah membuktikan bahawa penggunaan pen yang pelbagai warna mampu meningkatkan daya ingatan serta kreativiti seseorang.Nota ringkas ini juga mudah dibawa ke mana-mana sahaja, sekali gus membolehkan saudari mengulang kaji pelajaran tanpa mengira waktu dan tempat. 
        Selain itu, saudari juga boleh membuat latihan tambahan untuk memahami sesuatu tajuk dengan lebih mendalam lagi. Pinjamlah buku daripada perpustakaan sekolah atau perpustakaan awam .Selain itu, seelok-eloknya saudari membuat latihan dan menjawab soalan-soalan peperiksaan tahun yang lepas . Jikalau ada soalan yang tidak difahami , saudari boleh merujuk kepada rakan -rakan atau guru-guru, bak kata pepatah , 'malu berdayung perahu hanyut,malu bertanya sesat jalan'. 
         Saudari juga perlu membaca topik yang bakal diajarkan oleh guru sebeum proses pembelajaran bermula.Ketika proses pengajaran dan pembelajaran pula, saudari hendaklah memberi tumpuan yang sepenuhnya, terutama ketika guru mengajar di hadapan kelas.Sebaik-baik sahaja guru selesai mengajar ,saudari bolehlah mengajukan sebarang soalan yang berkaitan dengan topik yang dipelajari .Tip yang seterusnya ialah saudari hendaklah membuat kumpulan belajar yang terdiri daripada tiga hingga empat orang. Pembentukan kumpulan tersebut membolehkan saudari mengadakan perbincangan serta bertukar-tukar pandangan tentang topik yang telah dipelajari . 
          Kesihatan dan cara pemakanan turut perlu dititikberatkan . Hal ini demikian kerana kesihatan dan cara pemakanan berkait rapat dengan kecerdasan minda.Oleh itu, kita perlu bersenam untuk membentuk tubuh badan yang sihat dan membina otak yang cerdas . Pengambilan makanan yang seimbang dan berkhasiat juga perlu untuk mencerdaskan minda.Saudari juga perlu bersarapan pada setiap pagi kerana perut yang kosong akan menjejeskan kelancaran sistem minda.Kesannya, saudari akan lebih bertenaga, di samping cepat memahami segala topik yang diajarkan oleh guru di sekolah. 
         Nampaknya, sampai di sini sahajalah yang sempat saya coretkan buat kali ini. Semoga saudari dapat mempraktikkan segala tip tersebut agar saudari berjaya dalam peperiksaan PMR kelak . Akhir kata, sambutlah salam sayang daripada saya untuk saudari serta keluarga. 
 
                                                            Sahabatmu yang jauh ,
                                                                  Lini

 
 
 
MINTA MAAF KALAU TERSILAP KATA ....... HARAP INI BOLEH MEMBANTU ANDA ...TERIMA KASIH..
2015-03-27T20:00:16+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Karangan Surat Tidak Rasmi - Suasana  Belajar Di Sekolah Berasrama Penuh
Rangka  
Dalam foder dekat bawah
Harap dapat membantu