Jawapan

2015-03-29T21:26:48+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
X - 3y = 4  ⇔  x = 3y + 4

                            2x² - 9y² = 17
                   2(3y+4)² - 9y² = 17
     2(9y² + 24y + 16) - 9y² = 17
       18y² + 48y + 32 - 9y² = 17
18y² - 9y² + 48y + 32 - 17 = 0
                 9y² + 48y + 15 = 0
                   3y² + 16y + 5 = 0
                 (3y + 1) (y + 5) = 0
y₁ = -1/3
y₂ = -5