Jawapan

2015-04-03T10:52:44+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
X-3y = 4 ---> x = 4+3y

2x²-9y² = 17
2(4+3y)²-9y² = 17
2(16+24y+9y²)-9y² = 17
32+48y+18y²-9y² = 17
9y²+48y+32-17 = 0
9y²+48y+15 = 0
(9y+3)(y+5) = 0
9y+3 = 0 atau y+5 = 0
y = -1/3 atau y = -5

Untuk y = -1/3
x = 4+3y
   = 4+3(-1/3)
   = 4+(-1)
   = 3
(x,y) = (3,-1/3)

Untuk y = -5
x = 4+3y
   = 4+3(-5)
   = 4-15
   = -9
(x,y) = (-9,-5)

Solusi: (3,-1/3) dan (-9,-5)
1 5 1