Bolehkah anda tolong saya menanda karangan saya?
Soalan:Anda sedang menunggu bapa anda di perhatian bas di hadapan sekolah selepas menjalani latihan sukan.Tiba-tiba,hujan turun dengan lewatnya berserta kilat sambung-menyambung.Ceritakan suasana di perhatian bas tersebut pada ketika itu.

Pada hari Selasa yang lalu,saya sedang menunggu bapa saya fitnah perhatian bas yang terdapat di hadapan sekolah selepas menjalani latihan sukan.Tiba-tiba,langit diselaputi oleh awan gelap dan hujan pun mula berturun.Hujan berturun dengan lebat berserta kilat sambung-menyambung.
Keadaan di situ menjadi huru-hara.Kebanyakan pelajar termasuk saya berteduh di perhatian bas.Malangnya,perhentian bas tersebut telah penuh dan pelajar lain terpaksa mencari cara yang lain.Ada beberapa pelajar yang berteduh di bawah pokok.Beberapa pelajar berlari ke rumah mereka.Terdapat beberapa pelajar yang pulang ke rumah mereka dengan teduhan payung.
Jam saya menunjukkan angka 4 petang.Hujan masih menuruni.Beberapa pelajar sudah mulai melangkah meninggalkan sekolah.Ada yang berjalan kaki dan ada yang berbasikal.Murid-murid yang lain terpaksa menanti hujan berhenti dengan sabar.Terdapat beberapa pelajar mengambil kesempatan bermain di hujan.Beberapa pelajar menengah atas mengeluarkan buku untuk mengulang kaji sementara menunggu hujan berhenti kerana masa itu emas.
Saya dapat merasakan angin bertiup sepoi-sepoi bahasa menyamankan suasana.Suasana di situ sungguh sejuk.Pokok-pokok yang tumbuh sepanjang jalan bertumbuh malar hijau.Pelbagai jenis bunga yang sedang mekar di taman dapat dilihat ceria.Mereka semua kelihatan bergembira dengan hujan manakala banyak pelajar yang mengeluh.Tanpa air semua hidupan tidak dapat hidup dan hujan merupakan sumber air utama.Air memainkan peranan yang penting dalam kehidupan kita.
Setelah hampir setengah jam,hujan mulai reda.Semua pelajar pulang ke rumah masing-masing.Suasana yang huru-hara kembali tenang.Saya pun pulang ke rumah selepas ayah saya tiba.Peristiwa tersebut memberi kesedaran kepada saya untuk menghargai segala nikmat Tuhan.

1

Jawapan

2015-04-03T20:05:50+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Bagus.. tetapi ands perlu menambah lagi perenggan untuk menjadikannya lebih menarik. 28/30
1 3 1
Adakah kesalahan tatabahasa dan ejaan dalam karangan saya.