Kepentingan Memilih Sahabat

Cari oleh mu akan sahabat,
Yang boleh dijadikan ubat,
Cari oleh mu akan sahabat,
Pilih segala orang setia kawan.

Petikan gurindam di atas menjelaskan kepentingan memilih sahabat.Huraikan pendapat anda tentang ciri-ciri sahabat yang baik.

Isi-isi penting:-
1-Sahabat yang memiliki iman dan taqwa pada Tuhan.
2-Sahabat yang bijak dan pintar.
3-Sahabat yang beraklah mulia.
4-Sahabat yang sealiran.
5-Sahabat yang berprinsip dan teguh jati diri.

1

Jawapan

2015-04-05T17:58:16+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
1. Sahabat yang menegur apabila kamu melakukan perkara kesalahan, dan sentiasa mengajak kamu ke arah kebaikan seperti mengajak ke majlis ilmu, mengajak untuk solat berjemaah
2. Sahabat yang menolongmu ketika dalam kesusahan terutama dalam pelajaran. Dia akan cuba membantu sedaya yang mampu.
3. Sahabat yang berakhlak mulia. Dia sentiasa menziarahimu ketika sakit dan memberikan makanan. Dia juga sentiasa menuturkan kata-kata yang lembut dan mesra.
4. Sahabat yang sealiran terutama dalam hobi dan pemikiran. Dia akan menyokong hobi yang baik, menyokong pandanganmu yang bernas.
5. Sahabat yang berprinsip dan teguh jati diri. Dia akan menasihati kamu apabila kamu mahu meniru dalam peperiksaan. Dia mempunyai prinsip yang tegas walaupun kamu mengajaknya juga untuk bersama-sama meniru. Dia akan tetap dengan pendiriannya. 
1 5 1