Jawapan

2015-04-05T22:03:58+08:00
Air tulen kerana air tulen mempunyai takat beku 0° berbanding air garam
1 5 1
2015-04-07T00:15:11+08:00
Air tulen sbb dia punye takat beku ialah 0 c. And.. air garam tu lmbt sbb ade bendasing dlm air tu, iaitu garam. Garam (bendasing) akn melambatkan takat beku trsebut...
Jawapan die ni pun lagi betul sebab awk hurai bnyk lagi.thankyou sbb sng sye nk jwb soalan :)
Hehehee.. sme sme. Sbb tu kdg kdg, org yg jual ikan tabur garam dkt ice ice tu, sbb nk sruh ice tu lmbt cair. Stu lgi klau nk bkukan something dlm cooler box. Kita letak ice, tabur garam dlm tu, letak brg yg kita nk bku (air atau ape ape je), letak ice balik ats dia and tutup cooler box. Air yg kita letak akan beku.. sy prnah buat time camping, xde la pns sgt bila kita ade air sjuk kn? Hahahaa
Tpi brdsrkn soalan awk, awk tnye mne lgi cepat bkukn? Air tulen jwpn dia. Tpi klau yg mne lgi bertahan lama tahap beku dia, ice yg ade garam lgi lama bertahan drpd ice yg xde garam..