Jawapan

2015-04-29T13:33:59+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
$\begin{align} \frac{1}{ x^{2} -3x+2} &= \frac{1}{x+2}+ \frac{5}{ x^{2} -4}   \\  \frac{1}{(x-2)(x-1)} &=\frac{1}{x+2}+ \frac{5}{ (x+2)(x-2)}  \\ \frac{1(x+2)}{(x-2)(x-1)(x+2)}&= \frac{(x-2)(x-1)+5(x-1)}{(x-2)(x-1)(x+2)}  \\ \frac{x+2}{(x-2)(x-1)(x+2)} &= \frac{(x-1)(x-2+5)}{(x-2)(x-1)(x+2)}\\ (x+2)(x-2)(x-1)(x+2)&=(x-1)(x+3)(x-2)(x-1)(x+2) \\ x+2&= x^{2} +2x-3 \\  x^{2} +2x-x-3-2&=0 \\  x^{2} +x-5&=0 \end{align}