Jawapan

2015-04-13T21:22:23+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
   Jiran ialah orang yang paling hampir dengan kita selain daripada keluarga kita sendiri. Jiran sangat penting kerana merekalah yang akan menjadi sahabat kita dan orang yang akan membantu kita sekiranya kita berada didalam kesusahan.  Pepatah Melayu ada menyatakan bahawa ‘ Jiran sepakat membawa berkat’. Jadi kita perlulah membangkitkan semula semangat kejiranan yang semakin tipis dalam kalangan masyarakat kita hari ini terutamanya masyarakat kota supaya kita lebih bersatu hati.
   Antara faktor kehidupan berjiran makin diabaikan ialah,
kita lebih suka menyendiri dan mengabaikan semangat kejirana dimana pada suatu ketika dahulu, semangat ini menjadi sesuatu yang menjadi teras masyarakat kita. Keakraban sesama ahli masyarakat boleh diibaratkan ‘cubit paha kiri, paha kanan terasa.’ Oleh hal yang demikian, kita perlu meneliti semual faktor-faktor yang telah menyebabkan perubahan sikap masyarakat kita sekarang.  Faktor pertama yang mungkin menjadi punca mengapa semangat kejiranan makin tidak diamalkan oleh masyarakat pada masa kini ialah faktor pendidikan.
              Selain itu, faktor teknologi atau media massa juga membuatkan masyarakat kian melupakan betapa pentingnya semngat kejiranan. Teknologi merupakan satu perkara yang paling penting pada era ini. Menurut Kamus Dewan Edisi Ketiga, teknologi bererti aktiviti atau kajian yang menggunakan pengetahuan sains untuk tujuan praktis dalam industri, pertanian, perubatan, perniagaan dan lain-lain. Ia juga telah menjadi salah satu faktor yang menyebabkan kita kurang mengamalkann semangat kejiranan.
             Jelaslah bahawa semangat kejiranan akan pudar kerana semangat ini tidak dapat dipupuk jika ahli-ahli masyarakat di setiap kawasan kejiranan tidak boleh berhubung dan berinteraksi sesama satu dengan yang lain. Struktur perumahan yang moden hasil daripada teknologi juga menyukarkan proses penanaman semangat kejiranan dikalangan masyarakat kita. Kebanyakan rumah dan pangsapuri moden dibina dengan tembok yang tinggi dan pagar-pagar.
17 4 17
2015-04-13T23:09:13+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Didalam kehidupan bermasyarakat, kita tidak terlepas daripada mempunyai semangat kejiranan. Peribahasa Melayu juga ada menyebut ‘Ibarat aur dengan tebing’, peribahasa tersebut dapat menggambarkan betapa rapat dan utuhnya silaturahim didalam kehidupan bermasyarakat. Menurut Kamus Dewan Edisi Ketiga, semangat membawa maksud perasaan hati atau perasaan manakala jiran pula membawa maksud orang yang tinggal berhampiran dengan rumah seseorang tetangga. Manakala dari segi istilah syarak, jiran bermaksud orang yang tinggal berdekatan dengan rumah kita samada di kanan, kiri, depan ,belakang, atas mahupun ditingkat bawah hingga 40 biah rumah dari setiap penjuru. Dalam perkataan Arab, jiran membawa maksud orang yang tinggal sebelah menyebelah atau tetangga. Oleh itu, dapat disimpulkan bahawa semangat kejiranan membawa erti satu suasana dan perhubungan yang positif dalam satu-satu kawasan kejiranan. Jiran ialah orang yang paling hampir dengan kita selain daripada keluarga kita sendiri. Jiran sangat penting kerana merekalah yang akan menjadi sahabat kita dan orang yang akan membantu kita sekiranya kita berada didalam kesusahan. Pepatah Melayu ada menyatakan bahawa ‘ Jiran sepakat membawa berkat’. Jadi kita perlulah membangkitkan semula semangat kejiranan yang semakin tipis dalam kalangan masyarakat kita hari ini terutamanya masyarakat kota supaya kita lebih bersatu hati.
14 4 14