Saya nk tanya sikit tentang ulasan bertajuk langkah mengatasi kes ragut ini adalah isi isinya 1.tidak berjalan di tempat yang sunyi 2.tidak berjalan seorang diri 3,berjalan melawan arus kenderaan 4.belajar ilmu mempertahankan diri nk dlm format pt3 terima kasih

1

Jawapan

2015-04-24T19:28:51+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Kes ragut tidak asing lagi dalam kalangan masyarakat sekarang kerana ia semakin hari semakin berleluasa. Kes ragut ini akan menimbulkan banyak masalah dan mengancam nyawa masyarakat. Jenayah ragut haruslah diatasi oleh semua pihak dengan memberi kerjasama dan menjalankan peranan masing-masing.Terdapat pelbagai langkah yang harus diambil bagi mengatasi jenayah ragut ini. Langkah -langkah tersebut adalah: i) Wanita perlu mempelajari seni mempertahankan diri bagi mengelakkan diri menjadi mangsa ragut. Contoh seni mempertahankan diri ini adalah seperti silat, karate, taekwando dan lain-lain . ii) Menguatkuasakan undang-undang. Contohnya seperti potong tangan. Hukuman ini harus dilaksanakan dan bukan hanya cakap kosong sahaja. iii) Memberi peluang pekerjaan kepada golongan pengganggur. IV) Pihak polis harus bertindak dengan segera dan serius untuk menangani masaslah ini dan bukannya bersikap sambil lewa. V) Memberi pendidikan agama. Pendidikan agama ini penting diterapkan sejak kecil lagi oleh ibu bapa dan juga pembelajaran di sekolah. VI) Media massa. Pihak media telah menyiarkan iklan-iklan tentang kes ragut di televisyen dan radio. Masyarakat perlu prihatin terhadap iklan yang disiarkan supaya lebih peka terhadap keadaan sekeliling dan mengelakkan diri daripada jenayah ragut.
1 1 1