1.mengapakah kerajaan kedah tua berkembang antara abad ke 5 hingga abad ke13
2.berdasarkan pengkajian andA TERHADAP KEGEMILANGAN KERAJAAN KEDAH TUA APAKAH IKTIBAR YG ANDA BOLEH DIAMBIL UTK MENJADIKAN NEGARA ANDA LEBIH GEMILANG PADA MASA KINII WANT THIS ANS BEFORE 4.30 EMERGENERSY

1

Jawapan

2015-04-29T22:09:58+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Kerajaan Kedah Tua mencapai kegemilangan perkembangannya kerana berperanan sebagai pelabuhan enterpot bertempat di Lembah Bujang. Pelabun itu dikunjungi oleh China dan Timur Tengah. Gunung Jerai menjadi panduan kapal dagang untuk ke pelabuhan. Kedudukannya strategik yang terletak di Selat Melaka kerana terlindung daripada tiupan angin monsun. Di pelabuhan, terdapat kemudahan untuk menyimpan barang dan membaiki serta memperoleh barang dagangan daripada luar seperti sutera, tembikar, manik dan memperoleh kaya dari hasil hutan contohnya damar, timah dan rotan.