Jawapan

2015-06-23T18:19:39+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Dato’Onn menjadi pemimpin bagi orang Melayu. Di dalam surat kepada Utusan Melayu pada 23 Januari 1946, Dato’Onn menyarankan kongres diadakan bagi membicarakan masalah itu. Begitu juga merekomendasi satu pertubuhan kebangsaan diadakan bagi mewakili orang Melayu di dalam menentang Malayan Union yaitu United Malays Organization (U.M.O). Dengan mendapat kerjasama dengan Pergerakan Kebangsaan Melayu Selangor yang dipimpin oleh Za’ba, Kongres Melayu 1946 diadakan di Kelab Sultan Sulaiman, Kuala Lumpur pada 1 hingga 4 Mac 1946. 

Bantahan orang Melayu terhadap Malayan Union mencapai puncaknya dengan tertubuhnya United Malays National Organization (UMNO) atau Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu pada 11 Mei 1946. Dato’ Onn Bin Jaafar menjadi presiden pertamanya. Di bawah pimpinan Dato’ Onn dan UMNO , kempen besar-besaran telah dilancarkan untuk membantah rancagan Melayan Union.

Dato Onn Bin Jaafar diingati kerana budinya yang besar kepada orang Melayu dan peribadinya yang luhur. Sebagai seorang nasionalis, dengan wataknya yang tenang tetapi tegas, Dato Onn telah membangkitkan kesedaran ke arah kemerdekaan serta memberi harapan baru kepada orang Melayu.
1 2 1