Soalan add math

soalan fg(x) diberi f(x)= 6-4x g(x)= 7-9x
cari nilai fg(x)=6+5x

2
tengah buat ke?
yep..
ok sy tau skrg jwpn nya
tgk Jawapan
soalan awak mengelirukan. fg(x) = 6+5x tu jawapan awak dapat, tapi jawapan betul lain kan? jadi, lain kali tulis dalam soalan tu kemas-kemas contoh "ini jawapan saya kira tapi tak sama dengan jawapan final"

Jawapan

2015-05-05T22:39:28+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
6 - 4x + 7 - 9x = 6 + 5x
   -4x - 9x - 5x = 6 - 9 - 6
               -18x = -9
                    x= -9 per -8  perkecilkan jd  1 per 2
                   x = 
1 per 2 #
1 3 1
nak tau knp?
jp2..
Jawapan yg awk dpt sma ka dgn jawapan final dy..??
yup
laaaa.. x bgthu dh dpt Jawapan sma dh..xpalaa.. sj nk tlg..
2015-05-06T07:12:41+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
f(x) = 6-4x \\
g(x) = 7-9x \\

nak dapatkan fg(x), masukkan g(x) di f(x) sebagai x. ini kena ingat, asas
atau kalau nak lebih faham, fg(x) tu sama dengan f(g(x))

f(g(x)) = f(x) dan pada masa ini x= g(x)

jadi masukkan g(x) sebagai x, bukan main sambung gitu je.

f(x) = 6-4x \\
fg(x) = 6 - 4g(x) \\
= 6 - 4 (7 - 9x) \\
= 6 - 4 \times 7 + (-4)\times (-9x) \\
= 6 - 28 + 36x \\
= -22 + 36x