Jawapan

2015-05-06T15:14:33+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
A)            Kelantan
1.  Asal usul namai.
              Sejarawan China – Shen-Yau dari Dinasti Tang mencatatkan nama Kelantan sebagai Ho-lo-tan atau Kuo-lo-tan.ii.             Menurut Gerini, nama Kelantan berasal dari gabungan perkataan ‘kolam’ bermaksud tanah dan perkataan ‘autam’ bermaksud sempadan. Gabungan perkataan itu menjadi Kolantam yang akhirnya menjadi Kelantan.
2.            Kelantan pada asalnya diperintah oleh beberapa orang raja di daerah berasingan.
3.            Apabila Long Yunus menjadi Raja Kelantan, masyarakat Kelantan bersatu.
4.            Raja Long Yunus pindahkan ibu kotanya dari Kota Kubang Labu ke Kota Bharu.
5.            Kelantan hadapi pertikaian dgn sultan Terengganu
6.            Terengganu  menyerang Kelantan.
7.            Terengganu dapat bantuan daripada tentera Patani.
8.            Selepas kemangkatan Long Yunus, – digantikan puteranya Long Muhammad.
9.            Long Muhammad menyerang balas dari Ulu Kelantan
10.          Berjaya membebaskan Kelantan daripada pengaruh Terengganu.
11.          Baginda mengisytiharkan dirinya sebagai Sultan Muhammad I.
12.          Bagi mengelakkan serangan luar , Sultan Muhammad I menjalin hubungan dengan Siam.
13           Kelantan hantar bunga emas kepada Siam setiap tiga tahun sekali dan Siam membalasnya dengan memberi hadiah yang berharga.
14.          Kesannya Terengganu tidak lagi bermusuh dengan Kelantan.
15.          Menurut catatan Rentse, Kelantan terletak di laluan perdagangan ant Timur dan Barat.
16.          Kuala Sg Kelantan menjadi tempat persinggahan pedagang sebelum ke Teluk Siam, Kemboja dan China.
17.          Kelantan mengeluarkan wang emas yang dinamakan dinar dan wang pitis.
18           Negeri Kelantan dikenali ‘Negeri Cik Siti Wan Kembang’.
19.          Perpecahan semasa sendiri akan memudahkan campur tangan kuasa luar.
20.          Perpaduan benteng utama mengelakkan negara kita daripada dijajah oleh kuasa luar.
2015-05-06T15:52:44+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
1. Asal usul nama i. Sejarawan China – Shen-Yau dari Dinasti Tang mencatatkan nama Kelantan sebagai Ho-lo-tan atau Kuo-lo-tan. ii. Menurut Gerini, nama Kelantan berasal dari gabungan perkataan ‘kolam’ bermaksud tanah dan perkataan ‘autam’ bermaksud sempadan. Gabungan perkataan itu menjadi Kolantam yang akhirnya menjadi Kelantan. 2. Kelantan pada asalnya diperintah oleh beberapa orang raja di daerah berasingan. 3. Apabila Long Yunus menjadi Raja Kelantan, masyarakat Kelantan bersatu. 4. Raja Long Yunus pindahkan ibu kotanya dari Kota Kubang Labu ke Kota Bharu. 5. Kelantan hadapi pertikaian dgn sultan Terengganu 6. Terengganu menyerang Kelantan. 7. Terengganu dapat bantuan daripada tentera Patani. 8. Selepas kemangkatan Long Yunus, – digantikan puteranya Long Muhammad. 9. Long Muhammad menyerang balas dari Ulu Kelantan 10. Berjaya membebaskan Kelantan daripada pengaruh Terengganu. 11. Baginda mengisytiharkan dirinya sebagai Sultan Muhammad I. 12. Bagi mengelakkan serangan luar , Sultan Muhammad I menjalin hubungan dengan Siam. 13 Kelantan hantar bunga emas kepada Siam setiap tiga tahun sekali dan Siam membalasnya dengan memberi hadiah yang berharga. 14. Kesannya Terengganu tidak lagi bermusuh dengan Kelantan. 15. Menurut catatan Rentse, Kelantan terletak di laluan perdagangan ant Timur dan Barat. 16. Kuala Sg Kelantan menjadi tempat persinggahan pedagang sebelum ke Teluk Siam, Kemboja dan China. 17. Kelantan mengeluarkan wang emas yang dinamakan dinar dan wang pitis. 18 Negeri Kelantan dikenali ‘Negeri Cik Siti Wan Kembang’. 19. Perpecahan semasa sendiri akan memudahkan campur tangan kuasa luar. 20. Perpaduan benteng utama mengelakkan negara kita daripada dijajah oleh kuasa luar.