Jawapan

2015-06-11T22:09:42+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Susun persamaan (1) untuk mendapat persamaan y:
2x+3y+1=0
3y= -2x-1
y =  \frac{-2x-1}{3}

Isikan persamaan y ke dalam persamaan (2):
 x^{2} +6xy+5=0

 x^{2} +6x(\frac{-2x-1}{3} )+5=0
3 x^{2} +6x(-2x-1)+15=0
3 x^{2} -12 x^{2} -6x+15=0
-9 x^{2} -6x+15=0
3 x^{2} +2x-5=0
Faktorkan:
x=1,-  \frac{5}{3}

Isikan nilai kedua-dua x dalam persamaan y:
y= \frac{-2x-1}{3}
y=-1,  \frac{7}{9}