Jawapan

2015-08-06T09:59:34+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Alam sekitar merupakan anugerah Allah yang amat bernilai untuk semua makhluk di bumi ini  khususnya kepada manusia. Namun, sejak kebelakangan ini, pembangunan yang tidak terancang telah menjejaskan kualiti alam sekitar. Persoalannya, apakah kesan-kesan pembangunan terhadap terhadap alam sekitar di negara ini?  

Pada pendapat saya, antara kesan pembangunan terhadap alam sekitar  ialah pencemaran udara. Hal ini demikian kerana bandar besar yang membangun bagai cendawan tumbuh selepas hujan menyebabkan pertambahan kenderaan bermotor di jalan raya dan hal ini secara tidak langsung menyebabkan pencemaran udara. Buktinya, indeks pencemaran udara di Lembah Kelang semakin membimbangkan.
 

Selain pencemaran udara, pembangunan yang semakin mendadak juga menyebabkan sungai di negara ini semakin tercemar dan dasar sungai semakin cetek . Hal ini disebabkan oleh aktiviti pembalakan yang dilakukan di hulu sungai dan aktiviti pembuangan sampah-sarap oleh penduduk yang tinggal berhampiran dengan sungai. Oleh itu, selain menyebabkan pencemaran sungai, kita juga mendapati dasar sungai semakin cetek dan menyebabkan banjir kilat berlaku apabila hujan turun dengan lebat.  

Tambahan pula , kawasan bukit-bukau yang menjadi kawasan tadahan hujan ditarah dan digondolkan untuk pembinaan rumah dan lebuh raya . Hal ini bermaksud, kebanyakan kawasan bukit-bukau di bandar-bandar besar telah dimajukan untuk dijadikan kawasan perumahan.. Misalnya, kawasan lereng bukit di Banjaran Titiwangsa ditarah untuk pembinaan lebuh raya. Perbuatan ini telah menyebabkan berlaku kejadian tanah runtuh di kawasan lereng bukit sehingga mengorbankan nyawa penduduk di kawasan itu.  

Sebagai kesimpulan, pembangunan di Malaysia mestilah dilaksanakan dengan terancang dan sistematik supaya alam sekitar kita tetap terpulihara. Pembangunan  perlu dilaksanakan, tetapi pembangunan itu janganlah sampai menjejaskan alam sekitar.Jangan pula nanti kita menjadi seperti Pak Kaduk, ayamnya menang tetapi kampungnya tergadai dek kekhilafan sendiri!
                                                                             
5 3 5