Jawapan

2015-05-09T20:16:21+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Alhamdulillah, bersyukur kita ke hadrat Allah s.w.t. kerana dengan limpah kurnia dan hidayah-Nya kita berkesempatan untuk berada di sini dalam suasana yang ceria dan harmonis bagi meraikan sambutan Hari Guru 2001. Beradanya kita bersama pada hari yang bersejarah ini menunjukkan warga pendidik di tanah air bersatu ke arah memartabatkan profesion perguruan. Di samping itu majlis pada hari ini adalah sebagai tanda penghormatan terhadap jasa serta sumbangan para pendidik di seluruh tanah air. 2. Terlebih dahulu saya mengucapkan Selamat Hari Guru kepada semua warga pendidik seluruh tanah air, di mana juga mereka berada. Hari ini, 16 Mei, merupakan hari paling istimewa bagi masyarakat pendidik. Setiap tahun pada tarikh ini, Hari Guru diraikan bersama-sama oleh semua warga pendidikan dan pelajar di peringkat kebangsaan, negeri, daerah dan sekolah. Pelbagai acara dijalankan bagi memenuhi program Sambutan Hari Guru. 3. Sambutan pada tahun ini akan lebih bermakna sekiranya semua pihak, dari pelbagai peringkat, terus memberi sokongan kepada profesion keguruan, sesuai dengan tema Hari Guru tahun ini, iaitu "Memartabatkan Profesion Keguruan Tanggungjawab Bersama". Justeru, semua agensi yang berkaitan dengan pendidikan perlu memainkan peranan mengikut bidang kuasa masing-masing bagi memastikan profesion keguruan terus dimuliakan dan dapat menyumbang sepenuhnya kepada pembangunan negara dan kesejahteraan masyarakat Malaysia seluruhnya. 4. Kita sekarang memilih perkataan `pendidikan` bagi mengganti pelajaran. Ini adalah oleh kerana guru bukan sahaja bertanggungjawab membekalkan murid dengan ilmu pengetahuan tetapi juga dengan pembentukan peribadi yang mulia yang sesuai dengan kejayaan di dunia dan membuat bekalan untuk akhirat. Tugas ini biasanya dilaksanakan oleh guru tanpa latihan yang formal kerana dipercayai guru tentulah tahu akan apakah ianya peribadi yang mulia. Tetapi hari ini guru tidak mendapat panduan yang cukup daripada budaya masyarakat yang kerana sebab-sebab tertentu sudah menjadi begitu terkeliru dan tidak tentu arah. 5. Umpamanya dahulu kita semua percaya bahawa kita perlu balas budi dan berterima kasih apabila kita menerima sesuatu. Pantun Melayu berbunyi: Pulau Pandan jauh ke tengah; Gunung Daik bercabang tiga; Hancur badan dikandung tanah; Budi yang baik dikenang juga. 6. Hari ini pendapat disebar bahawa kita tidak perlu terhutang budi dan tidak perlu berterima kasih pun. Apa yang kita terima memang pun hak kita. Memadailah jika kita bersyukur (iaitu berterima kasih) kepada Allah s.w.t. Kita tidak perlu berterima kasih kepada mereka yang menyampai sesuatu kepada kita. Sudah tentu kita tidak perlu mengenang budi. 7. Pendapat ini menimbulkan kekeliruan dalam masyarakat, termasuklah di kalangan guru dan bakal guru. Dengan itu guru tidak dapat menyemai nilai seperti mengenang budi dan berterima kasih kepada murid dan pelajar yang akan menjadi anggota masyarakat dewasa kemudian. Mungkin yang akan disemai ialah sebaliknya.
1 1 1
2015-05-09T20:37:47+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Kerana manusia berasa yang dia lebih hrbat daripada gurunya sewaktu tingkatan kot.
1 1 1