Jawapan

  • Hoon
  • Tangan Bantuan
2015-05-10T20:28:11+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
1. Kejayaan yang dicapai oleh Malaysia kesan daripada kemerdekaan negara ialah pembinaan  Menara Berkembar Petronas yang merupakan bangunan yang keempat  tertinggi di dunia iaitu mecapai ketinggian 451.9m (1483 kaki).

2. K
ejayaan Malaysia dalam mencipta kereta buatan tempatan iaitu Proton yang kini mula memasuki pasaran antarabangsa dan kereta yang pertama diberi nama Saga .

3. 
Malaysia juga kini mampu untuk mentadbir negara dengan sendiri hasil daripada pengalaman dijajah pada suatu ketika dahulu .

4. 
Malaysia juga kini mampu untuk menghantar angkasawan untuk membuat penyelidikan di angkasa lepas dengan angkasawan luar iaitu angkasawan di negara-negara lain seperti Amerika Syarikat .

5. 
Malaysia kini menjadi antara negara termaju di Asia Tenggara dengan kedudukan ekonomi yang stabil dan mapan . Pencapaian Malaysia dalam bidang pertanian dan penternakan juga boleh dibanggakan sementelah hasil pertanian dan ternakan dieksport ke luar negara dan mendatangkan hasil yang mampu meningkatkan ekonomi Negara Malaysia . Di samping itu , pembinaan Jambatan Pulau Pinang dan Kereta kabel Genting Skyway menjadi jambatan kepada industri pelancongan negara  .

6. 
Kemerdekaan Negara juga membawa kepada kemajuan dalam bidang teknologi seperti pembinaan Koridor Raya Multimedia yang  bertujuan untuk menarik syarikat-syarikat IT dari seluruh dunia bertapak di Malaysia dan seterusnya memberi keuntungankepada negara .

7. P
encapaian Malaysia dalam bidang pendidikan juga meningkat dengan kehadiran sekolah-sekolah yang telah dikategorikan mengikut standard pencapaian seperti sekolah berasrama penuh(SBP) dan sekolah kluster .

8. Malaysia kini mampu untuk mengamalkan sistem demokrasi berperlembagaan yang menjadi sisem pentadbiran negara dan menjadi antara system yang diiktiraf sebagai sistem yang berkesan untuk mentadbir negara yang mempunyai kepelbagaian kaum .
wow! awak memang hebat! thanks ya!
Nah, biasa jh pun ^^
Your welcome again!