Jawapan

2015-05-11T20:22:16+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
  Kepentingan mencuci tangan sebelum dan selepas makan selain menjaganya setiap masa supaya sentiasa kering, bersih dan bebas kuman memang tidak dapat disangkal lagi.Apatah lagi menurut kajian, secara purata tangan manusia mempunyai hampir 150 spesies bakteria, sementara 80 peratus jangkitan pula boleh tersebar melalui tangan yang kotor. 

   Tabiat menjaga kebersihan yang mudah iaitu membasuh tangan dengan sabun atau membunuh kuman menggunakan bahan sanitasi tangan dapat mengurangkan jumlah statistik berkenaan. Membasuh tangan dengan cara yang betul terbukti dapat mengurangkan risiko cirit-birit sebanyak 20 peratus dan risiko jangkitan saluran pernafasan sebanyak 24 peratus.

    Justeru, rangkaian penjagaan diri antibakteria yang inovatif dan dipercayai, Antabax, meneruskan usahanya untuk meningkatkan kesedaran kesihatan dan kebersihan, dengan melancarkan Pertandingan Melukis Mural Kesihatan dan Kebersihan Kebangsaan Antabax, baru-baru ini.
Pertandingan itu yang dianjurkan seiring dengan program Doktor Muda Kementerian Kesihatan Malaysia, diadakan pada 27 April lalu untuk menyemai amalan penjagaan kesihatan dan kebersihan yang lebih baik di kalangan rakyat negara ini, bermula di peringkat kanak-kanak. 

Baru-baru ini, Kementerian Kesihatan memperkenalkan skuad mobil Zoomers iaitu kenderaan khas untuk membolehkan demonstrasi kesihatan, kebersihan serta meningkatkan jangkauan aktiviti interaktif Kelab Doktor Muda, dengan kerjasama penaja utama, Antabax. 

Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin, berkata bagi memantapkan Zoomers Kelab Doktor Muda, seramai 46 anggota kesihatan dan pelajaran dilatih sebagai jurucakap utama program itu yang akan diadakan di setiap negeri, bermula di Seremban, Negeri Sembilan dan dijangka berakhir pada 20 Oktober ini di Sabah. Beliau berkata, Kelab Doktor Muda berperanan penting untuk memupuk tabiat kesihatan dan kebersihan diri yang baik dari usia muda. 
 
   Pelajar yang menyertai aktiviti kelab dilatih mengenai asas kesihatan untuk membantu mereka mengajar rakan sebaya supaya mereka boleh menjadi contoh dan pendorong kesihatan kepada rakan mereka di sekolah.
3 4 3