BAND 6: Mensintesis maklumat dalam bentuk persembahan mengenai kepentingan interaksi antara organisma hidup dan persekitaran, kebaikan dan keburukan

kawalan biologi dalam pertanian serta kepentingan proses fotosintesis dalam mengekalkan ekosistem seimbang secara kreatif, inovatif dan lengkap.Kumpulkan maklumat daripada pusat sumber atau Internet mengenai topik-topik yang berikut dan bentangkan hasil dapatan anda dengan menggunakan Microsoft Power Point di depan kelas.

(a) Kepentingan interaksi antara organisma hidup dengan persekitaran.

(Peranan organisma hidup dalam persekitarannya, kemungkinan yang akan berlaku sekiranya organisma itu pupus dan kesan kepada persekitaran, contoh organisma yang telah pupus disebabkan oleh aktiviti manusia dan kesan kepada persekitaran.)

(b) Kebaikan kawalan biologi dalam pertanian

(c) Keburukan kawalan biologi dalam pertanian

(d) Kepentingan proses fotosintesis dalam mengekalkan ekosistem seimbang .

(Maksud fotosintesis, peranannya dalam ekosistem seimbang, kesan ke atas ekosistem jika pembangunan, pertanian dan pembalakan tidak dapat dikawal.)

1

Jawapan

2015-06-13T01:19:04+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
A) setiap organisma penting untuk mengekalkan keseimbangan ekosistem. sekiranya satu organisma pupus, ianya akan mengganggu keseimbangan alam dan mungkin menyebabkan kepupusan organisma lain

b) kawalan biologi menggantikan penggunaan racun serangga yang mempunyai bahan kimia berbahaya. Maka ia lebih mesra alam

c) kawalan biologi ada risiko untuk mengganggu keseimbangan ekosistem yang sedia ada

d) fotosintesis merupakan asas kepada kehidupan tumbuhan. Tanpa fotosistesis, tumbuhan tidak dapat hidup dan haiwan herbivor kehilangan sumber makanan. Haiwan karnivor juga kehilangan sumber makanan setelah herbivor mati atau berpindah habitat.
4 3 4