Jawapan

2015-06-08T21:52:29+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Rampas kuase?? or sebab kuasa luar cemburu dengan hubungan dilpomatik yg baik yg dijalankan oleh malaysia dngn negara luar
i think so
Jawapan Paling Bijak!
2015-06-08T21:52:33+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Apabila kita TANGGAPAN DAN PERSEPSI TERHADAP ANCAMAN KESELAMATAN DI RANTAU ASIA TENGGARA 2 menyebut mengenai ancaman, ianya sering berkaitan dengan tahap keselamatan dan bahaya yang terpaksa dihadapi. Ancaman mungkin berlaku tetapi tidak semestinya mengundang bahaya dan risiko. Sesiapa sahaja yang berniat untuk mentafsir, memberi makna dan fahaman, mengesahkan makna ancaman, akan kembali merujuk kepada fahaman awal atau soalan umum seperti, “siapakah yang akan mengancam dan diancam, kepada negara ataru rejim?”. Mereka akan lebih menekankan polisi yang berkaitan dengan kesihatan dan bersekitaran, kualiti hidup dan kebebasan informasi, penglibatan diri dalam politik dan tahap kecekapan pegawai atau agensi kerajaan, yang lebih memberikan faedah kepada mereka. Negara-negara di rantau Asia Tenggara lebih menekankan ancaman yang berlaku di dalam negara berbanding ancaman dari luar negara kerana mereka percaya ancaman dalam negara banyak memainkan peranan dan mempengaruhi ancaman luar negara. Sebagai contoh, negara-negara di rantau asia tenggara lebih banyak menumpukan perhatian kepada cara menangani ideologi komunis di dalam negara yang ditaja khas oleh China dan Rusia ketika perang dingin suatu ketika dahulu. Sehingga ke hari ini negara-negara tersebut lebih menekankan isu-isu yang berkaitan dengan keadaan dan kestabilan dalam negara. Kecelaruan dan kekeliruan politik yang sering membawa kepada tindakan melampau seperti rusuhan dan kekacauan terutama di Indonesia dan tiada undang-undang mahupun tindakan dibentuk untuk membendung sekaligus menyelesaikan masalah ini daripada terus berlaku. Kestabilan sosial yang ditentukan oleh kadar pengangguran dan pendatang asing terus menjadi isu berpotensi tinggi dalam menentukan kestabilan negara. Krisis ekonomi yang berlaku baru-baru ini juga memberi impak kepada kestabilan politik dan keselamatan di Asia Tenggara. Kesan krisis ekonomi ini berbeza bagi setiap negara di rantau ini. Negara yang menerima impak paling teruk kesan daripada krisis ekonomi ini ialah Indonesia berbanding Malaysia dan Thailand yang kurang menerima kesan daripada krisis ekonomi tersebut. Tekanan terhadap Spartlys berkenaan hak pengemudian dan ruang udara bagi kawasan tertentu menyebabkan konflik berlaku. Konflik yang berlaku secara tidak sengaja akan mengundang kuasa-kuasa besar dunia untuk masuk campur dalam konflik yang berlaku di dalam rantau ini. Berdasarkan usul-usul berkenaan saya ingin sekali lagi menyatakan sekali lagi tujuan saya menghasilkan kertas kajian ini adalah untuk mengenalpasti anggapan dan persepsi terhadap ancaman keselamatan di rantau Asia Tenggara dengan menjadikan rantau ini sebagai bahan analisis. Saya ingin membincangkan dan menyokong bahawa persepsi dan anggapan tehadap ancaman secara tidak konvensional adalah lebih ketara tertutama ketika era selepas perang dingin.
1 5 1
katalah jawapan terbaik
terima kasih