Jawapan

2015-07-27T23:00:44+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Perpecahan telah membuka ruang penjajahan.
- Datu' Patinggi Ali telah memerintah Sarawak pada tahun 1820-an
- Sarawak yang kaya dengan hasil antimoni dan emas, menyebabkan Sultan Brunei mengukuhkan kuasanya dengan melantik Pangeran Indera Mahkota untuk mengambil alih kuasa.
- Orang Bidayuh dan Orang Melayu menentang pangeran kerana perubahan yang dilakukannya: mengenakan cukai yang tinggi,  terhadap hasil penduduk tempatan, mengambil alih kuasa pentadbiran, perdagangan antimoni dan emas daripada pembesar melayu.
- orang Bidayuh dikerah bekerja di lombong tanpa upah.
Kebangkitan 1837 di Sarawak diketuai oleh Datu’ Patinggi Ali.
- Penentangan bertujuan membebaskan Sarawak daripada pemerintahan Brunei. 
-  Pangeran Indera Mahkota gagal mengatasi kebangkitan penduduk tempatan, lalu Kerajaan Brunei telah menghantar Pangeran Raja Muda Hashim untuk menghapuskan pemberontakan tersebut, namun usaha beliau juga menemui kegagalan.
- Pangeran Raja Muda Hashim gagal lalu meminta bantuan James Brooke dan berjanji akan melantiknya sebagai Gabenor Sarawak sekiranya Pangeran Muda Hashim berjaya menamatkan pemberontakan tersebut.
- Pada tahun 1840, James Brooke berjaya menamatkan pemberontakan. Namun, Pengeran Muda 
Hashim gagal mengotakan perjanjiannya kerana tidak mendapat persetujuan dari Sultan Brunei.
-  James Brooke bertindak mengebom Bandar Kuching dan akhirnya pada 1841, James Brooke dilantik menjadi Gabenor Sarawak yang pertama