Jawapan hendaklah mengikut format jawapan PT3

Rumah Ahmad dilanda banjir lumpur. Walaupun rumahnya musnah tetapi dia dapat menyelamatkan dirinya ke tempat yang tinggi.Ahmad hanya menggunakan plastik khemah sebagai tempat berteduh. Berikan pendapat anda tentang kewajipan solat Ahmad dalam keadaan sedemikian.

4Markah

format jawapan
1 - isi
2 - huraian
3 - Huraian lengkap
4 - Kesimpulan

1

Jawapan

2015-06-12T21:04:20+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Ketenangan dan kebahagian manusia boleh menjadi malapetaka yang dasyat apabila berlakunya bencana alam. Bencana alam seperti banjir lumpur juga sesuatu bencana yang tidak dapat dielakkan. 
Di Malaysia sering dilanda banjir lumpur. iaitu sesuatu keadaan yang melibatkan rumah penduduk. Rumah penduduk musnah akibat bencana ini.
Kejadian ini menyebabkan Ahmad terpaksa menggunakan plastik khemah sebagai tempat berteduh. Bencana ini bukanlah satu alasan untuk mengelakkan daripada Ahmad menunaikan kewajipannya dengan bersolat. Ahmad boleh menunaikan solatnya dengan keadaan yang termampu. Contohnya dia boleh menunaikan solat di dalam plastik khemah itu.  

-Jawapan ni saya ambik sikit dari buku teks-
Hope membantu :D
1 5 1