Jawapan

2015-06-12T21:25:03+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Mari kita lihat dari konsep CIGX

C= Perbelanjaan Penggunaan (Consumption Spending). Setiap kali pengguna berbelanja didalam ekonomi, akan membantu melancarkan kitaran ekonomi di negara kita dan secara tidak langsung akan membantu dalam pembangunan negara.

I= Perbelanjaan Pelaburan (Investment Spending). Setiap kali pelabur melabur dinegara kita, tidak kira dimana-mana sektor, akan membantu melancarkan kitaran ekonomi di negara kita dan secara tidak langsung akan membantu dalam pembangunan negara.

G= Perbelanjaan Kerajaan (Government Spending). Setiap kali kerajaan berbelanja dalam konteks melabur, seperti membuat infrastruktur (bangunan, jambatan), akan merangsang pelabur asing dari luar negara dan akan membantu melancarkan kitaran ekonomi di negara kita dan secara tidak langsung akan membantu dalam pembangunan negara.

X= Eksport. Setiap kali negara kita mengeksport barangan ke luar negara, negara kita akan mendapat hasil keuntungan dan hasil keuntungan akan membantu melancarkan kitaran ekonomi di negara kita dan secara tidak langsung akan membantu dalam pembangunan negara. Perlu diingatkan, eksport akan berhasil jika negara mengeskport dalam jumlah yang banyak atau matawang negara tinggi atau kedua-duanya sekali.

Cukai= Sistem cukai dapat digunakan sebahagian hasilnya untuk pembangunan negara. Contoh sistem cukai yang popular ialah GST.